Zonky Refinancování Recenze Zonky Refinancování Recenze

Hodnotil/a Redakce 5fin.cz

Vydáno: 8. 12. 2022

Aktualizováno: 23 února, 2024

Shrnutí recenze

Zonky je společnost, která lidem půjčuje peníze na principu P2P. V praxi to znamená, že si nepůjčujete od banky ani od jiné společnosti, ale od lidí. Zonky je zprostředkovatelem vaší půjčky a jejich investice. Konsolidaci půjček nabízí pěkně nízký úrok a to až do výše 1 200 000 Kč. Zonky umožňuje si konsolidaci půjček navýšit, měnit den splátky, zdarma vkládat mimořádné splátky nebo úvěr předčasně a zadarmo doplatit. Stejně jako jiné společnosti ani Zonky nepůjčuje lidem s exekucí nebo v insolvenčním řízení. Ke konsolidaci půjček od Zonky si můžete uzavřít i pojištění schopnosti splácet, které najdete pod názvem Zonky záchranná vesta.

Celkové skóre 7.9/10 se skládá z hodnocení všech 14 parametrů:
  • Úroková sazba
  • Splátka při 80 000 Kč (splatnost 60 měsíců)
  • Minimální výše konsolidované půjčky
  • Maximální výše konsolidované půjčky
  • Minimální doba splatnosti
  • Maximální doba splatnosti
  • Je zřízení bez poplatku
  • Půjčují se záznamem v registrech?
  • Možnost předčasného splacení?
  • Možnost mimořádné splátky?
  • Konsolidace více typů produktů
  • Je možné půjčku navýšit?
  • Je možné půjčku pojistit?
  • Je vedení půjčky bez poplatků?
Hodnocení redakce
hodnoceno 14 parametrů
7.9/10
Hodnocení uživatelů
hodnoceno 13x Přidat hodnocení
0.8/5
Celkové skóre 7.3/10 se skládá z hodnocení 7 parametrů:
  • Úroková sazba
  • Splátka při 80 000 Kč (splatnost 60 měsíců)
  • Minimální výše konsolidované půjčky
  • Maximální výše konsolidované půjčky
  • Minimální doba splatnosti
  • Maximální doba splatnosti
  • Je zřízení bez poplatku
7.3/10
Celkové skóre 8.6/10 se skládá z hodnocení 7 parametrů:
  • Půjčují se záznamem v registrech?
  • Možnost předčasného splacení?
  • Možnost mimořádné splátky?
  • Konsolidace více typů produktů
  • Je možné půjčku navýšit?
  • Je možné půjčku pojistit?
  • Je vedení půjčky bez poplatků?
8.6/10

Výhody

  • Mimořádné splátky a předčasné doplacení zdarma
  • Možnost navýšení až do částky 1 200 000 Kč
  • Pojištění schopnosti splácet - Zonky záchranná vesta

Nevýhody

  • U konsolidace půjček na Zonky je potřeba, abyste si své dosavadní úvěry doplatili z peněz od Zonky vy sami. Naopak banky při konsolidaci půjček dělají tento úkon za vás.

Možnost navýšení až do částky 1 200 000 Kč

Důležité parametry
Celkové skóre 7.3/10 se skládá z hodnocení 7 parametrů:
  • Úroková sazba
  • Splátka při 80 000 Kč (splatnost 60 měsíců)
  • Minimální výše konsolidované půjčky
  • Maximální výše konsolidované půjčky
  • Minimální doba splatnosti
  • Maximální doba splatnosti
  • Je zřízení bez poplatku
7.3/10

Zonky2024

Konsolidace půjček se dá uzavřít i ve společnosti Zonky, která působí na principu P2P, tedy tzv. lidé půjčují lidem. Tato společnost je v dnešní době už hodně známá a oblíbená, především pro své extra nízké úroky a také flexibilnost půjček. Dají se kdykoli doplatit, klienti mohou vkládat mimořádné splátky a poplatek zaplatí v podstatě jen jeden – za načerpání úvěru při jeho zřízení. Konsolidaci Zonky poskytuje pod produktem Refinancování půjček, což je v podstatě totéž  opět si sloučíte dohromady různé úvěrové produkty, čímž si můžete výrazně snížit splátku, nejen prodloužením doby splatnosti, ale především snížením úrokové sazby. Zonky půjčuje už od 20 000 Kč a jak uvidíte na našem příkladu, konsolidace půjček přes ně vypadá opravdu velmi výhodně.

Zonky Kalkulacka24

Úroková sazba
RPSN je roční procentuální sazba zahrnující úrokovou sazbu a veškeré poplatky spojené s úvěrem - za vyřízení, za vedení úvěrového účtu, za pojištění atd.
4,49 %
Splátka při 80 000 Kč (splatnost 60 měsíců)
Zjistíte, jak vysoká je splátka u vybrané společnosti při splatnosti 60 měsíců na úvěr 80.000.-
1 542 Kč
Minimální výše konsolidované půjčky
Nejnižší možná částka, kterou můžete konsolidovat/kterou si můžete půjčit.
5000 Kč
Maximální výše konsolidované půjčky
Nejvyšší možná částka, kterou můžete konsolidovat/kterou si můžete půjčit.
1 200 000 Kč
Minimální doba splatnosti
Nejkratší možná doba, po kterou je možné konsolidaci splácet.
12 měsíců
Maximální doba splatnosti
Nejdelší možná doba, po kterou je možné konsolidaci splácet.
120 měsíců
Je zřízení bez poplatku
Poplatek, který klient zaplatí za vyřízení konsolidace, popř. za načerpání peněz na svůj účet/účty konsolidovaných úvěrů.
Ne
Tip Tip
Náš příklad

My jsme - stejně jako u bankovních konsolidací - požádali o 80.000 Kč na dobu pěti let, tedy na 60 měsíců. Byl nám nabídnut úrok 4,49 % a RPSN 5,95 %, což je nejnižší úroková nabídka, jakou jsme v námi testovaných bankách a nebankovních společnostech dostali. Splátka při těchto podmínkách vychází na 1542 Kč. RPSN zahrnuje i odměnu Zonky za zřízení konsolidace, která činí 2 % z celkové půjčené částky.

Konsolidaci půjček jsme testovali bez pojištění, ale je možné si jej sjednat, pro “klidnější spaní”. Společnost nabízí pojištění schopnosti splácet pod názvem Zonky záchranná vesta a stojí 130 Kč měsíčně. Níže se na toto pojištění ještě podíváme podrobněji.

Kolik si můžete půjčit a na jak dlouho? 

Zonky Kalkulacka24

U Zonky si na konsolidaci půjček půjčíte minimálně 20.000 Kč a maximálně pak 1 200 000 Kč. Je přitom jedno, zda celou půjčenou částku pokryjí refinancované úvěry, nebo si vezmete ještě nějaké peníze navíc. Splácet můžete po dobu jednoho roku, nebo si lze splátky rozložit až na 120 měsíců, tedy až na deset let. To je velmi výhodné především u vyšších úvěrů, kde by vám jinak splátka vyskočila na zbytečně vysokou částku a zatěžovala měsíční rozpočet. Dobu 120 měsíců má k dispozici u konsolidace jen několik společností, obvykle je maximální doba splatnosti kratší. 

Možnost navýšení až do částky 1 200 000 Kč

Možnosti půjčky
Celkové skóre 8.6/10 se skládá z hodnocení 7 parametrů:
  • Půjčují se záznamem v registrech?
  • Možnost předčasného splacení?
  • Možnost mimořádné splátky?
  • Konsolidace více typů produktů
  • Je možné půjčku navýšit?
  • Je možné půjčku pojistit?
  • Je vedení půjčky bez poplatků?
8.6/10

Přestože je Zonky není nebankovní společnost (patří také do srovnání nebankovních půjček) a peníze si půjčujete od jiných lidí, je nutné dohlížet na finanční minulost žadatelů o půjčky. Zonky tak chrání nejen sebe a žadatele, ale především investory, tedy obyčejné lidi, kteří jim svěří své peníze, aby si jiní mohli půjčit. Proto není divu, že klientům s negativním záznamem v registru nepůjčují. Záleží však opět na tom, o jaký záznam se jedná. Pokud se klient opozdí se splátkou jednou či dvakrát, je třeba ještě možné to tolerovat. Klientům, kteří se však o své půjčky nestarají, Zonky “zavírá vrátka”. Máte-li exekuci nebo jste v insolvenci, nemá cenu se o konsolidaci půjček ani pokoušet. Bude zamítnuta.

Půjčují se záznamem v registrech?
Informace, zda vám společnost schválí konsolidaci i v případě negativního záznamu v registrech dlužníků, pokud jste v exekuci nebo máte insolvenci.
Ne
Možnost předčasného splacení?
Banka umožňuje vkládat mimořádné splátky, popř. úvěr předčasně doplatit, pokud možno bez poplatku.
Ano (bez poplatku)
Možnost mimořádné splátky?
Banka umožňuje vkládat mimořádné splátky, popř. úvěr předčasně doplatit, pokud možno bez poplatku.
Ano (bez poplatku)
Konsolidace více typů produktů
Jaké úvěrové produkty je možné v bance či nebankovní společnosti konsolidovat - sloučit do jednoho úvěru.
Ano
Je možné půjčku navýšit?
Konsolidace půjček se dá navýšit o další, neúčelové peníze, při žádosti o konsolidaci.
Ano
Je možné půjčku pojistit?
Společnost umožňuje pojistit konsolidaci pojištěním schopnosti splácet, které vám zajistí, že bude úvěr splácen i když vy přijdete o svůj příjem - z důvodu nemoci, úrazu, úmrtí, ztráty zaměstnání atd.
Ano
Je vedení půjčky bez poplatků?
Účtuje si společnost poplatek za vedení úvěrového účtu, nebo je vedení zdarma?
Ano

Flexibilita konsolidace půjček od Zonky

Konsolidace půjček od Zonky má výhodu, že si můžete nastavit splátky, jejich datum i výšku podle sebe, a to jak při sjednání, tak v průběhu splácení úvěru. Datum splátky si můžete nastavit od 1. do 25. dne v měsíci. Pokud chcete navýšit splátku, není nutné dělat žádnou změnu smlouvy. Zatímco banky požadují v tomto případě úpravu smlouvy, u Zonky jednoduše pošlete více a společnost automaticky peníze navíc započítá jako mimořádnou splátku a přepočítá vám délku splatnosti úvěru – zkrátí ji. Můžete to tak dělat jen občas, nebo každý měsíc. To už je jen na vás. Mimořádné splátky jsou na Zonky zdarma. 

Nic neplatíte ani za předčasné splacení celé konsolidace půjček. Pokud našetříte peníze navíc a víte, že můžete půjčku celou doplatit, zjistíte si telefonicky na klientské lince, kolik je přesně dlužná částka a pak ji pošlete na patřičný účet. Zonky tuto předčasnou splátku započítá a úvěr ukončí. 

Pozor Pozor
Pozor

Zatímco banky za vás při vyřízení konsolidace rovnou doplatí vaše stávající úvěry, v případě společnosti Zonky si je budete muset doplatit sami. Počítejte s tím, že bude nutné kontaktovat společnosti, u nichž úvěry máte, zjistit celkové částky k doplacení a po obdržení peněz od Zonky tyto částky doplatit.

K refinancování půjček od Zonky si můžete požádat o další peníze navíc. Je však nutné, abyste se vešli do maximálního možného limitu, tedy do 1 200 000 Kč. A samozřejmě je potřeba, abyste měli z čeho půjčku splácet, tedy abyste měli dostatečně vysoké příjmy. Např. pokud máte úvěrové produkty ve výši 350.000 Kč, zahrnete je do konsolidace a můžete si půjčit ještě 100.000 Kč navrch. Tyto peníze není nutné ničím dokládat. Vaše celková konsolidace půjček, tedy nový refinancovaný úvěr od Zonky bude ve výši 450.000 Kč.

Možnost navýšení až do částky 1 200 000 Kč

Pojištění schopnosti splácet Ne Ne

Pojištění schopnosti splácet najdete na Zonky pod názvem “Zonky záchranná vesta”, kterou nabízí ve spolupráci s pojišťovnou Maxima. Pomáhá v případě nemoci i ztráty zaměstnání, zkrátka ve chvíli, kdy přijdete o svůj pravidelný měsíční příjem a nemůžete splácet jako dříve. Zonky záchranná vesta vám umožní odložit si splátky, nebo získat pojistné plnění, kterým se splátky uhradí po potřebnou dobu. 

Velkou výhodou je okamžitá pomoc. Není nutné čekat 30 dní nebo dokonce déle, abyste získali řešení vašich splátek. Stačí, když do pojišťovny zašlete svou neschopenku a oni vám ihned odloží splátky. Stejně tak pokud přijdete o práci, stačí doložit potvrzení z úřadu práce. 

Zonky záchranná vesta vás pojistí na pracovní neschopnost z důvodu nemoci, hospitalizace či ztráty zaměstnání a uhradí za vás splátku i s měsíčním poplatkem za pojištění, které činí 130 Kč/měsíc. 

V případě invalidity nebo úmrtí za vás úvěr doplatí pojišťovna celý, aby vaši blízcí nemuseli dluhy platit za vás. Pojištění Zonky záchranná vesta se dá sjednat rovnou při žádosti o refinancování, stačí zaškrtnout políčko, že chcete být pojištění.

Jaké produkty lze konsolidovat Ne Ne

Zonky vám zkonsoliduje všechny spotřebitelské úvěry, kreditní karty a kontokorenty, stejně jako leasingy, mikropůjčky, krátkodobé půjčky “před výplatou”, půjčky od splátkových společností atd. Podmínkou je, že se nejedná o úvěry na bydlení a úvěry zajištěné nemovitostí, a že součet konsolidovaných produktů nepřesáhne částku 1 200 000 Kč, neboť to je maximální výše, jakou vám Zonky půjčí. 

Mezi konsolidací u banky a na Zonky je jeden velký rozdíl – dostanete sice konsolidační úvěr, nebo dle Zonky “refinancování”, ale peníze z něj musíte na jednotlivé úvěry, které chcete doplatit, zaslat sami. Sami si proto musíte telefonicky nebo na internetovém bankovnictví zjistit, kolik přesně je potřeba doplatit, zda za doplacení stávajících úvěrů neplatíte nějakou sankci a zda není potřeba předem podat výpověď – např. u kreditních karet a kontokorentů. Pokud si vezmete konsolidaci u banky, postará se o výše uvedené úkony bankéř.

Doporučujeme Doporučujeme

Neradi si půjčujete u nebankovních společností, nebo vás zajímá i nabídka konkurence. V našem srovnání jsme otestovali konsolidaci půjček jak u Zonky, tak u různých bank působících na českém trhu. Podívejte se na celé naše srovnání konsolidace půjček a vyberte si společnost, která vám bude nejlépe vyhovovat.


Přispět svou zkušeností
diskuze
Podělte se o názor a pomozte tak ostatním!