UniCredit Bank Dětský účet Recenze UniCredit Bank Dětský účet Recenze

Hodnotil/a Redakce 5fin.cz

Vydáno: 19. 9. 2022

Aktualizováno: 29 ledna, 2024

Shrnutí recenze

Dětský účet Unicredit Bank je chytrý a funkční účet pro děti od narození do 15 let. Od 8 let mohou využívat platební kartu, kterou se dá platit v obchodě i vybírat z bankomatu. Limity na výběr z bankomatů rodiče mohou sami nastavit, a to na 200, 400 nebo 500 Kč. K účtu je plně funkční mobilní bankovnictví Smart Banking, kde rodiče mohou kontrolovat transakce na účtu i kartě. Zůstatek na účtu se do 30.000 Kč zúročí 0,25 %. Díky tomuto účtu se děti mohou naučit, jak využívat platební kartu i jak hospodařit se svými penězi.

Celkové skóre 5.9/10 se skládá z hodnocení všech 13 parametrů:
  • Vedení účtu zdarma
  • Výběr z bankomatu zdarma
  • Placení mobilem
  • Okamžité platby
  • Multiměna
  • Mobilní aplikace
  • Sjednání online
  • Poplatek za výběr z bankomatu (vlastní banka)
  • Poplatek za výběr z bankomatu (cizí banka)
  • Poplatek za výběr z bankomatu v zahraničí
  • Poplatek za odchozí a příchozí platby
  • Poplatek zahraniční platba odchozí
  • Poplatek zahraniční platba příchozí
Hodnocení redakce
hodnoceno 13 parametrů
5.9/10
Hodnocení uživatelů
hodnoceno 7x Přidat hodnocení
1.6/5
Celkové skóre 4.3/10 se skládá z hodnocení 7 parametrů:
  • Vedení účtu zdarma
  • Výběr z bankomatu zdarma
  • Placení mobilem
  • Okamžité platby
  • Multiměna
  • Mobilní aplikace
  • Sjednání online
4.3/10
Celkové skóre 7.4/10 se skládá z hodnocení 6 parametrů:
  • Poplatek za výběr z bankomatu (vlastní banka)
  • Poplatek za výběr z bankomatu (cizí banka)
  • Poplatek za výběr z bankomatu v zahraničí
  • Poplatek za odchozí a příchozí platby
  • Poplatek zahraniční platba odchozí
  • Poplatek zahraniční platba příchozí
7.4/10

Výhody

  • Vedení účtu zdarma
  • Výběry v bankomatech Unicredit Bank bez poplatku
  • Debetní karta od 8 let
  • Internetové a mobilní bankovnictví plně pod kontrolou rodičů

Nevýhody

  • Nelze sjednat online

Důležité parametry
Celkové skóre 4.3/10 se skládá z hodnocení 7 parametrů:
  • Vedení účtu zdarma
  • Výběr z bankomatu zdarma
  • Placení mobilem
  • Okamžité platby
  • Multiměna
  • Mobilní aplikace
  • Sjednání online
4.3/10

Unicredit Bank nabízí kvalitní dětský účet s vedením zdarma od narození až do 15 let. Účet je plně pod kontrolou rodičů, kteří jej mohou sledovat a kontrolovat přes internetové bankovnictví nebo mobilní aplikaci Smart Banking.

Unicredit Bank Detsky Ucet

Od 8. let mohou děti využívat i platební kartu, aby se s ní naučily zacházet. Vybírat mohou z bankomatů Unicredit Bank zdarma a to přednastavené částky – do předem nastaveného maximálního limitu. Rodiče mohou zvolit limit 200, 400 nebo 500 Kč. 

Co dětský účet neumožňuje, je multiměna. Není možné založit druhý účet/podúčet v cizí měně, ani nezískají multiměnovou platební kartu. Zároveň na účtu nejsou nastaveny okamžité platby, což je celkem logické – nepředpokládá se, že by děti odesílaly platby na jiné účty. Pokud tak přes mobilní aplikaci učiní rodiče, budou si muset na doručení částky adresátovi den či dva počkat.

Jistou nevýhodou je, že se dětský účet od Unicredit Bank nedá založit online. Je vždy potřeba, aby se rodič dostavil na pobočku se svým občanským průkazem a rodným listem dítěte.

Unicredit Bank Detsky Ucet Sjednani

Vedení účtu zdarma
Vedení účtů zcela bez poplatků (popř. i bez podmínek, aby byl poplatek za vedení účtu 0 Kč)
Ano
Výběr z bankomatu zdarma
Banka poskytuje vybírat klientům z bankomatů zdarma
Ano
Placení mobilem
Možnost stáhnout si aplikace do mobilu či chytrých hodinek a platit tímto zařízením bezkontaktně, bez potřeby platební karty
Ne
Okamžité platby
Platby, které přejdou i na účet v cizí bance okamžitě
Ne
Multiměna
Možnost založit si k bankovnímu účtu další účty/podúčty v cizí měně a v té pak vybírat i z bankomatu
Ne
Mobilní aplikace
Aplikace umožňující spravovat své finance u banky online, z mobilního telefonu.
Ano
Sjednání online
Bankovní účet je možné sjednat přes internet.
Ne

Úroky na dětském účtu

Pokud chcete využít dětský účet i jako možnost, kam byste svým dětem naspořili nějakou částku do začátku, než účet začne samo využívat, bude se na něm zůstatek úročit. Úrok není nijak závratný – v době, kdy jsme účet testovali, to bylo 0,25 %, ale aspoň nějaké zúročení tam je. Tento úrok však platí pouze do částky 30.000 Kč. Vyšší částka už by se úročila 0,1 %, takže pokud chcete spořit dětem více, je vhodné podívat se i po nějakém výhodném spoření pro děti.

Platební karta

Jak už jsme zmínili, platební kartu – Visa – mohou děti dostat a využívat od 8 let. Je možné s ní vybírat z bankomatů – zdarma je však výběr pouze z bankomatů Unicredit Bank – a také s ní mohou platit u obchodníků. Limity, kterými mohou děti disponovat, nastaví předem rodiče – přes internetové bankovnictví nebo Smart Banking. Oceňujeme, že je možné tímto způsobem učit děti samostatně hospodařit s penězi a zároveň nad nimi neztratit dohled.

Výběry a vklady hotovosti

Pokud nechcete dětem na účet peníze posílat – přestože veškeré tuzemské platby, odchozí i příchozí jsou zdarma, můžete vkládat na účet i hotovost. Zdarma jsou všechny vklady na dětský účet na pobočkách Unicredit Bank nebo v jejich vkladových bankomatech. Vybírat zdarma je možné na pobočce 1 x měsíčně. 

Co umožňuje Smart banking

Unicredit Bank Detsky Ucet Mobilni Bankovnictvi

S mobilní aplikací Unicredit Bank – Smart Banking budete mít účet svých dětí neustále pod dohledem. Získáte detailní přehled o veškerých transakcích na účtu i kartě, správu trvalých příkazů, nebo můžete dětem z jejich účtu dobíjet mobilní telefon. Debetní kartu lze přes Smart Banking i aktivovat. Platby se snadno odesílají naskenováním OQ kódu, čárového kódu i složenky. Je to jednoduché a můžete tak z dětského účtu platit veškeré transakce, které se dítěte týkají – obědy ve škole, kroužky atd. Záleží jen na vás, jak chcete dětský účet využívat – zda si takto oddělíte finance určené pro své dítě, nebo mu na něj budete odkládat nějaké peníze stranou, či ho necháte plně pro využití vaší ratolesti.

Poplatky
Celkové skóre 7.4/10 se skládá z hodnocení 6 parametrů:
  • Poplatek za výběr z bankomatu (vlastní banka)
  • Poplatek za výběr z bankomatu (cizí banka)
  • Poplatek za výběr z bankomatu v zahraničí
  • Poplatek za odchozí a příchozí platby
  • Poplatek zahraniční platba odchozí
  • Poplatek zahraniční platba příchozí
7.4/10

Dětský účet od Unicredit Bank je bez poplatků za měsíční vedení. Pokud se bude debetní kartou vybírat v bankomatech Unicredit Bank, bude to bez poplatku a to neomezeně, v České republice a případně i v zahraničí. Výběry z cizích bankomatů už jsou však s poplatkem, což nám moc ideální nepřijde, protože pokud děti dostanou vlastní kartu už v 8 letech, nebude vždy jednoduché jim vysvětlit, který bankomat patří Unicredit Bank a kde mohou vybírat. Nepředpokládáme, že budou hned od začátku vybírat z bankomatů sami. Nejspíš to bude probíhat pod dohledem rodičů. Může se ale stát, že děti pojedou na školní výlet, tábor atd. a budou potřebovat vybrat hotovost. Pak budou muset výběr z bankomatu řešit sami.

U dětského účtu od Unicredit Bank se neplatí žádné poplatky za odchozí a příchozí platby a zdarma jsou i SEPA platby do a ze zahraničí.

Poplatek za výběr z bankomatu (vlastní banka)
Banka si účtuje/neúčtuje poplatek za výběr z bankomatů své společnosti
zdarma
Poplatek za výběr z bankomatu (cizí banka)
Banka si účtuje/neúčtuje poplatek za výběr z cizích bankomatů - jiných bank
zpoplatněno
Poplatek za výběr z bankomatu v zahraničí
Banka si účtuje/neúčtuje poplatek za výběr z bankomatů v cizině
zdarma (jen v bank. Unicredit)
Poplatek za odchozí a příchozí platby
Banka si účtuje/neúčtuje poplatky za to, že klientovi chodí na jeho účet příchozí platby, nebo že odesílá platby odchozí.
zdarma
Poplatek zahraniční platba odchozí
Kolik si banka účtuje za příchozí platbu ze zahraničí
SEPA zdarma
Poplatek zahraniční platba příchozí
Kolik si banka účtuje za odeslání platby do zahraničí - na zahraniční účet
SEPA zdarma

Dětský účet Unicredit Bank je poměrně výhodný, i když úrok na zůstatku na účtu není vysoký. Je to však ideální účet pro to, aby se děti naučily hospodařit se svými financemi již od malička. Oceňujeme dohled rodičů a možnost nastavení limitů na výběru z bankomatu. Děti si od 8 let mohou vyzkoušet, jak se používá platební karta. Mohou s ní zaplatit v obchodu i vybrat z bankomatu – do maximálního limitu, který určí rodiče.

Na účtu sice chybí multiměnová platební karta, placení mobilem pomocí mobilních aplikací a okamžité platby, to však v rámci dětského účtu nevnímáme jako velký problém. Co nám vadí více, jsou zpoplatněné výběry z bankomatů jiné banky, než je Unicredit Bank. Tady se dá předpokládat, že dítě vybere u cizí banky a odečte se poplatek.

Doporučujeme Doporučujeme

Chybí vám na dětském účtu od Unicredit Bank nějaké funkce, nebo vás zajímá, jaké účty pro děti nabízí konkurence? Podívejte se na všechny recenze v našem srovnání dětských účtů a vyberte ten nejlepší pro vaše dítě.


Přispět svou zkušeností
diskuze
Podělte se o názor a pomozte tak ostatním!