Moneta Účet Recenze Moneta Účet Recenze

Hodnotil/a Redakce 5fin.cz

Vydáno: 14. 9. 2022

Aktualizováno: 29 ledna, 2024

Shrnutí recenze

Bankovní účet Tom Plus od Monety je ideální pro všechny, co chtějí jednoduchý účet bez poplatků a zbytečných podmínek. Získáte k němu platební kartu Standard, zdarma pro sebe i disponenta účtu, internetové bankovnictví i praktickou a bezpečnou mobilní aplikaci Smart Banka. Platit bezkontaktně můžete nejen kartou, ale i mobilem nebo chytrými hodinkami. Při placení kartou sbíráte body v programu bene+ a vybrat si můžete dokonce i číslo účtu dle svého přání. K účtu se dá sjednat kontokorent Flexikredit až do výše 100.000 Kč a to pohodlně z Internet banky. Účet se dá rovněž založit online.

Celkové skóre 8.7/10 se skládá z hodnocení všech 14 parametrů:
  • Vedení účtu zdarma
  • Výběr z bankomatu zdarma
  • Placení mobilem
  • Okamžité platby
  • Kontokorent
  • Multiměna
  • Mobilní aplikace
  • Sjednání online
  • Poplatek za výběr z bankomatu (vlastní banka)
  • Poplatek za výběr z bankomatu (cizí banka)
  • Poplatek za výběr z bankomatu v zahraničí
  • Poplatek za odchozí a příchozí platby
  • Poplatek zahraniční platba odchozí
  • Poplatek zahraniční platba příchozí
Hodnocení redakce
hodnoceno 14 parametrů
8.7/10
Hodnocení uživatelů
hodnoceno 5x Přidat hodnocení
1.8/5
Celkové skóre 8.8/10 se skládá z hodnocení 8 parametrů:
  • Vedení účtu zdarma
  • Výběr z bankomatu zdarma
  • Placení mobilem
  • Okamžité platby
  • Kontokorent
  • Multiměna
  • Mobilní aplikace
  • Sjednání online
8.8/10
Celkové skóre 8.6/10 se skládá z hodnocení 6 parametrů:
  • Poplatek za výběr z bankomatu (vlastní banka)
  • Poplatek za výběr z bankomatu (cizí banka)
  • Poplatek za výběr z bankomatu v zahraničí
  • Poplatek za odchozí a příchozí platby
  • Poplatek zahraniční platba odchozí
  • Poplatek zahraniční platba příchozí
8.6/10

Výhody

  • Vedení účtu i veškeré poplatky - zdarma
  • SEPA platby zdarma
  • Výběry ze všech bankomatů zdarma
  • Možnost sjednat kontokorent Flexikredit

Nevýhody

  • Nejedná se o multiměnový účet

Důležité parametry
Celkové skóre 8.8/10 se skládá z hodnocení 8 parametrů:
  • Vedení účtu zdarma
  • Výběr z bankomatu zdarma
  • Placení mobilem
  • Okamžité platby
  • Kontokorent
  • Multiměna
  • Mobilní aplikace
  • Sjednání online
8.8/10

Moneta Bezny Ucet

Moneta nabízí jak běžným uživatelům tak podnikatelům běžný účet s názvem Tom Plus. Je veden zcela zdarma, bez jakýchkoli podmínek. Bezplatné je i jeho založení a samozřejmě veškeré odchozí a příchozí platby, včetně SEPA plateb. O tom se ale více rozepíšu u poplatků. Podstatné je, že k účtu získáte zdarma i platební kartu, praktickou mobilní aplikaci a platit můžete bezkontaktně nejen kartou, ale i pomocí mobilního telefonu nebo chytrých hodinek.

Moneta Bezny Ucet Vyhody

 

Pokud budete platit platební kartou k běžnému účtu Tom Plus, můžete sbírat body a odměny v rámci programu bene+. Připomenout musíme i výhodné směnné kurzy, které získáte pomocí virtuální směnárny Moneta.

Vedení účtu zdarma
Vedení účtů zcela bez poplatků (popř. i bez podmínek, aby byl poplatek za vedení účtu 0 Kč)
Ano (bez popdmínek)
Výběr z bankomatu zdarma
Banka poskytuje vybírat klientům z bankomatů zdarma
Ano
Placení mobilem
Možnost stáhnout si aplikace do mobilu či chytrých hodinek a platit tímto zařízením bezkontaktně, bez potřeby platební karty
Ano
Okamžité platby
Platby, které přejdou i na účet v cizí bance okamžitě
Ano
Kontokorent
Možnost úvěru k bankovnímu účtu, který se dá opakovaně čerpat
Ano
Multiměna
Možnost založit si k bankovnímu účtu další účty/podúčty v cizí měně a v té pak vybírat i z bankomatu
Ano
Mobilní aplikace
Aplikace umožňující spravovat své finance u banky online, z mobilního telefonu.
Ano
Sjednání online
Bankovní účet je možné sjednat přes internet.
Ano

Platební karta a placení

K běžnému účtu od Monety získáte debetní kartu Standard, a to zcela zdarma. Stejné je to i s druhou platební kartou pro disponenta. S touto kartou můžete platit v obchodech i vybírat v bankomatech. Při výběrech z bankomatů, ať už zvolíte bankomaty Monety, nebo cizí, v České republice i v zahraničí, nezaplatíte ani korunu. Všechny výběry jsou zdarma a to bez podmínek, že byste museli vybrat nějakou minimální částku. Výhodné je to nejen v Čechách, ale především v zahraničí, kde ušetříte poplatky za směnárnu. Můžete s touto kartou v cizině nejen vybírat, ale i platit. 

Mobilní platby

Platit můžete kromě karty i mobilem nebo chytrými telefony. Běžný účet Tom Plus se dá jednoduše propojit s aplikacemi Google Pay, Apple Pay, Garmin Pay nebo Fitbit Pay. Záleží na tom, čemu sami dáváte přednost a co vám vyhovuje, popř. jaké vlastníte zařízení vhodné k bezkontaktnímu placení. 

Moneta Bezny Ucet Mobilni Platby

Mobilní aplikace Smart bank

Moneta Bezny Ucet Mobilni Banka

Bankovní účet Tom Plus se dá pohodlně ovládat jak z počítače, pomocí Internet Banky, tak z vašich mobilních telefonů, pomocí Smart Banky. Můžete si tak finance kontrolovat a řešit kdykoliv potřebujete. Smart Banka je Monetou označována jako extrémně bezpečná, je oceňovaná v různých anketách – např. Zlatá koruna, má spoustu chytrých funkcí včetně spořících obálek nebo virtuální směnárny a snadnější přihlášení (to platí jak o Smart Bance tak o Internet Bance.) Ovládání obou je velmi jednoduché a poměrně intuitivní, takže se nemusí bát ani klienti, kteří jsou na internetu méně zdatní. Zvládnou to snadno, případně mohou využít podporu banky na telefonu, kde jim ochotně poradí. 

Kontokorent

Kontokorent si můžete k běžnému účtu Tom Plus sjednat od 2000 Kč do 100.000 Kč. Nazývá se zde Flexikredit a klienti jsou upozorněni, že slouží jako rezerva pro nenadálou potřebu, když se např. v domácnosti něco porouchá, když však nepřijde výplata atd. Tedy klasické podmínky a doporučení pro kontokorent. 

Moneta Bezny Ucet Kontokorent

Flexikredit od Monety si můžete k účtu Tom Plus sjednat na pobočce banky, stejně jako online pomocí smart banky či internetového bankovnictví.

Funguje opět jednoduše a stejně, jako kontokorenty od konkurence. Můžete čerpat na účtu peníze tzv. do mínusu, a když vám přijde výplata, účet se zase srovná. Samozřejmě v případě, když vyčerpáte tolik peněz, kolik dělá vaše výplata. V opačném případě je nutné myslet na to, že jednou ročně je potřeba kontokorent zcela srovnat. Pak jej můžete opět opakovaně čerpat. Poplatek za kontokorent neplatíte, pouze v případě použití platíte úrok z vyčerpané částky.

Poplatky
Celkové skóre 8.6/10 se skládá z hodnocení 6 parametrů:
  • Poplatek za výběr z bankomatu (vlastní banka)
  • Poplatek za výběr z bankomatu (cizí banka)
  • Poplatek za výběr z bankomatu v zahraničí
  • Poplatek za odchozí a příchozí platby
  • Poplatek zahraniční platba odchozí
  • Poplatek zahraniční platba příchozí
8.6/10

Bankovní účet Tom Plus od Monety je představován jako účet bez poplatků, nebo za nula korun. Pokud se na účet podíváte podrobněji, zjistíte, že skutečně většinu poplatků odstranili. Neplatíte nic za výběry z bankomatů v Čechách ani v zahraničí, neplatíte odchozí ani příchozí platby, samozřejmostí je pro ně okamžitá platba – rovněž zdarma a nic neplatíte ani za SEPA platby v eurech. Jediné, kde je potřeba počítat s poplatky, jsou odchozí a příchozí zahraniční platby.

Moneta Ucet Poplatky

U odchozí zahraniční platby zaplatíte 1 % z posílané částky, minimálně však 220 Kč, u příchozí opět 1 %, minimálně však 100 Kč. Tyto platby si však účtuje každá banka, žádná je nemá zcela zdarma. Jen výše poplatku se liší.

Poplatek za výběr z bankomatu (vlastní banka)
Banka si účtuje/neúčtuje poplatek za výběr z bankomatů své společnosti
zdarma
Poplatek za výběr z bankomatu (cizí banka)
Banka si účtuje/neúčtuje poplatek za výběr z cizích bankomatů - jiných bank
zdarma
Poplatek za výběr z bankomatu v zahraničí
Banka si účtuje/neúčtuje poplatek za výběr z bankomatů v cizině
zdarma
Poplatek za odchozí a příchozí platby
Banka si účtuje/neúčtuje poplatky za to, že klientovi chodí na jeho účet příchozí platby, nebo že odesílá platby odchozí.
zdarma
Poplatek zahraniční platba odchozí
Kolik si banka účtuje za příchozí platbu ze zahraničí
1 % z částky, min. 220 Kč
Poplatek zahraniční platba příchozí
Kolik si banka účtuje za odeslání platby do zahraničí - na zahraniční účet
1 % z částky, min. 100 Kč

Bankovní účet Tom Plus je výhodný i praktický. Neplatíte ani korunu za jeho zřízení a užívání, za většinu plateb ani za výběry z bankomatu. Zaujala nás možnost za platbu kartou sbírat body v programu bene+, i možnost platit bezkontaktně chytrými hodinkami a mobilem – to už ale dnes nabízí většina bank. Výhodná je i online směnárna, která nabízí příznivější kurz než běžné směnárny. Kdo jezdí do zahraničí, jistě to ocení. Moneta má také oceňovanou mobilní a internetovou banku s mnoha vychytávkami a jednoduchou správou, což je další výhoda pro klienty, kteří se rozhodnou založit si účet právě u nich.

Moneta Bezny Ucet Tom Plus

Účet Tom Plus však není multiměnový, takže kdo potřebuje řešit své finance i v dolarech a eurech, bude pro něj vhodnější poohlédnout se po nabídkách konkurence. To nám v Monetě chybělo. Jinak však tento běžný účet hodnotíme jako jeden z nejlepších (nejvýhodnějších).

Doporučujeme Doporučujeme

Nevyhovují vám podmínky využívání běžného účtu Tom Plus od Monety, nebo vám zde něco chybí? Hledáte multiměnový účet, nebo platební kartu s většími výhodami v zahraničí? Podívejte se na naše srovnání běžných účtů a vyberte si, který vám sedne nejvíce.


Přispět svou zkušeností
diskuze
Podělte se o názor a pomozte tak ostatním!