Moneta Studentský Účet Recenze Moneta Studentský Účet Recenze

Hodnotil/a Redakce 5fin.cz

Vydáno: 16. 9. 2022

Aktualizováno: 29 ledna, 2024

Shrnutí recenze

Moneta nenabízí klasický účet pro studenty, ale umožňuje jim založit si běžný účet Tom Plus pro běžné klienty již od 15 let. Účet se dá založit online, ale pouze u plnoletých studentů. V opačném případě musí klient na pobočku s občanským průkazem a zákonným zástupcem. Tento účet má vedení zdarma, platební kartu s výběry ze všech bankomatů v Čechách i v zahraničí zdarma a bez poplatků jsou i veškeré odchozí a příchozí platby, včetně okamžité platby. Klienti mohou platit i mobilní aplikací Google Pay nebo Apple Pay a k dispozici mají moderní aplikaci s internetovým bankovnictvím, která umožňuje starat se o svůj účet kdekoliv.

Celkové skóre 6.8/10 se skládá z hodnocení všech 18 parametrů:
  • Vedení účtu zdarma
  • Výběr z bankomatu zdarma
  • Placení mobilem
  • Okamžité platby
  • Kontokorent
  • Multiměna
  • Mobilní aplikace
  • Sjednání online
  • Poplatek za výběr z bankomatu (vlastní banka)
  • Poplatek za výběr z bankomatu (cizí banka)
  • Poplatek za výběr z bankomatu v zahraničí
  • Poplatek za odchozí a příchozí platby
  • Poplatek zahraniční platba odchozí
  • Poplatek zahraniční platba příchozí
  • Věk založení
  • Bez doložení potvrzení o studiu
  • Do kolika let veden jako studentský
  • Pokračuje po ukončení studií
Hodnocení redakce
hodnoceno 18 parametrů
6.8/10
Hodnocení uživatelů
hodnoceno 3x Přidat hodnocení
2.3/5
Celkové skóre 8.3/10 se skládá z hodnocení 8 parametrů:
  • Vedení účtu zdarma
  • Výběr z bankomatu zdarma
  • Placení mobilem
  • Okamžité platby
  • Kontokorent
  • Multiměna
  • Mobilní aplikace
  • Sjednání online
8.3/10
Celkové skóre 8.3/10 se skládá z hodnocení 6 parametrů:
  • Poplatek za výběr z bankomatu (vlastní banka)
  • Poplatek za výběr z bankomatu (cizí banka)
  • Poplatek za výběr z bankomatu v zahraničí
  • Poplatek za odchozí a příchozí platby
  • Poplatek zahraniční platba odchozí
  • Poplatek zahraniční platba příchozí
8.3/10
Celkové skóre /10 se skládá z hodnocení 4 parametrů:
  • Věk založení
  • Bez doložení potvrzení o studiu
  • Do kolika let veden jako studentský
  • Pokračuje po ukončení studií

Výhody

  • Vedení účtu zdarma
  • Možnost sjednat již od 15 let na neomezenou dobu
  • Veškeré výběry ze všech bankomatů v ČR i v zahraničí zdarma

Nevýhody

  • Nemají přímo studentský účet. Studenti od 15 let mohou využívat běžný účet TOM Plus, stejný, jako pro dospělé
  • Účet sjednáte online až od 18 let

Vedení účtu, é výběry ze všech bankomatů v ČR i v zahraničí zdarma

Důležité parametry
Celkové skóre 8.3/10 se skládá z hodnocení 8 parametrů:
  • Vedení účtu zdarma
  • Výběr z bankomatu zdarma
  • Placení mobilem
  • Okamžité platby
  • Kontokorent
  • Multiměna
  • Mobilní aplikace
  • Sjednání online
8.3/10

Moneta Studentsky Ucet

Moneta nenabízí pro klienty od 15 let klasický studentský účet. Mohou si zřídit běžný účet Tom Plus , který je k dispozici i dospělým klientům a využívat jej už při svých studiích. Dokládat potvrzení o studiu proto není nutné. Nemusí ani řešit, co se stane s účtem, když dostudují. Účet Tom Plus jede dál, stejným způsobem jako v předchozích letech. Změnou je pouze kontokorent, který se dá založit jako úvěrový produkt až od 18 let. Proto nezletilí studenti nebudou mít k této možnosti přístup, resp. by jim nebyl kontokorent schválen.

Vedení účtu zdarma
Vedení účtů zcela bez poplatků (popř. i bez podmínek, aby byl poplatek za vedení účtu 0 Kč)
Ano
Výběr z bankomatu zdarma
Banka poskytuje vybírat klientům z bankomatů zdarma
Ano (3x v měsíci)
Placení mobilem
Možnost stáhnout si aplikace do mobilu či chytrých hodinek a platit tímto zařízením bezkontaktně, bez potřeby platební karty
Ano
Okamžité platby
Platby, které přejdou i na účet v cizí bance okamžitě
Ne
Kontokorent
Možnost úvěru k bankovnímu účtu, který se dá opakovaně čerpat
Ne
Multiměna
Možnost založit si k bankovnímu účtu další účty/podúčty v cizí měně a v té pak vybírat i z bankomatu
Ne
Mobilní aplikace
Aplikace umožňující spravovat své finance u banky online, z mobilního telefonu.
Ano
Sjednání online
Bankovní účet je možné sjednat přes internet.
Ano

Běžný účet TOM Plus od Monety je zcela zdarma a je označován jako jeden z nejlepších běžných účtů. Podívat se můžete i na naše srovnání běžných účtů. V této recenzi jsme se ale zaměřili primárně na možnosti, které může využívat především student od 15 let.

Zdarma je k tomuto účtu vhodnému i pro studenty měsíční vedení i debetní platební karta. Klienti mohou vybírat z bankomatů v Čechách i v zahraničí zdarma, a je přitom jedno, zda zvolí bankomat Monety nebo jiné banky.

Moneta Bezny Ucet Vyhody

Placení kartou a mobilem

Běžný účet Tom Plus umožňuje i nahrání platební karty do aplikace v mobilu, kterou pak student může platit, aniž by u sebe nosit peněženku s fyzickou platební kartou. Mobil mladí mají neustále u sebe, proto je praktické, když jej mohou využívat i k placení. Moneta podporuje aplikace Google Pay a Apple Pay. 

Mobilní aplikace

Moneta studentský Ucet Mobilni Banka

K účtu klient získá student přístup do vychytané a moderní mobilní aplikace, kde má všechny transakce přehledně k dispozici. Je k dispozici jak na iOS tak Android. Může odtud zároveň zasílat platby na jiné účty, nastavovat trvalé příkazy atd. Veškerý platební styk je zdarma, ať už se jedná o platby příchozí, odchozí nebo o okamžité platby.

Založení studentského účtu

Moneta Studentsky Ucet Zalozeni Online

Běžný účet Moneta se dá pohodlně založit z domova – online, ale pouze pokud vám bylo již 18 let. Pro nezletilé studenty tato možnost není. Je potřeba, aby se dostavili osobně na pobočku i se zákonným zástupcem, který bude založení přítomen a bude rovněž podepisovat smlouvy. Občanský průkaz přitom musí mít jak nezletilá osoba, tak zákonný zástupce.

Vedení účtu, é výběry ze všech bankomatů v ČR i v zahraničí zdarma

Multiměna

Nevýhodou tohoto účtu je, že neumožňuje založit podúčet v jiné měně a ani nemá multiměnovou platební kartu. Pokud se chystáte studovat v zahraničí a počítáte s příjmem nebo stipendiem, které vám na účet bude chodit, existují vhodnější účty, které multiměnu podporují a vybíráte s nimi z bankomatu výhodněji.

V každém případě i s platební kartou k běžnému účtu Tom Plus může student vybírat v zahraničí kartou v bankomatech a to zdarma.

Další výhody běžného účtu Tom Plus i pro studenty

I když se už tak zdá účet Tom Plus dost výhodný, nabízí ještě další bonusy, které u jiných účtů nemusíte získat. Jedním z nich je číslo účtu na přání nebo odměny za platbu kartou v partnerské síti bene+. K účtu je možné zdarma získat i druhou debetní kartu pro disponenta. Student tak může účet využívat sám i s disponentem, např. s rodičem.

Poplatky
Celkové skóre 8.3/10 se skládá z hodnocení 6 parametrů:
  • Poplatek za výběr z bankomatu (vlastní banka)
  • Poplatek za výběr z bankomatu (cizí banka)
  • Poplatek za výběr z bankomatu v zahraničí
  • Poplatek za odchozí a příchozí platby
  • Poplatek zahraniční platba odchozí
  • Poplatek zahraniční platba příchozí
8.3/10

Poplatky, jak už jsme zmínili výše, na běžném účtu Tom Plus hledat nemusíte. Zdarma je vedení účtu i platební karty – pro majitele účtu i pro disponenta. Klient vybírá ze všech bankomatů v České republice i v zahraničí bez poplatku. Zdarma jsou i veškeré odchozí a příchozí platby, včetně okamžité platby, která převede peníze na libovolný účet během několika sekund.

Moneta Ucet Poplatky

Pokud bude klient odesílat zahraniční platby SEPA v rámci EHP (Evropského hospodářského prostoru), budou rovněž bez poplatku, a to jak odchozí tak příchozí platby. Ostatní zahraniční platby už jsou zpoplatněny. U příchozích i odchozích zahraničních plateb se platí 1 % z částky, minimálně 100 Kč, maximálně pak 1000 Kč. Pokud budete z účtu odesílat vyšší sumy, nemusíte se bát, že byste platili extrémně vysoké poplatky. toto je však u běžných účtů podobné.

Poplatek za výběr z bankomatu (vlastní banka)
Banka si účtuje/neúčtuje poplatek za výběr z bankomatů své společnosti
zdarma
Poplatek za výběr z bankomatu (cizí banka)
Banka si účtuje/neúčtuje poplatek za výběr z cizích bankomatů - jiných bank
zdarma
Poplatek za výběr z bankomatu v zahraničí
zdarma
Poplatek za odchozí a příchozí platby
Banka si účtuje/neúčtuje poplatek za výběr z bankomatů v cizině
zdarma
Poplatek zahraniční platba odchozí
Banka si účtuje/neúčtuje poplatky za to, že klientovi chodí na jeho účet příchozí platby, nebo že odesílá platby odchozí.
100 Kč
Poplatek zahraniční platba příchozí
Kolik si banka účtuje za příchozí platbu ze zahraničí
0,5 % z příchozí částky (min. 300 Kč)
Vedení účtu, é výběry ze všech bankomatů v ČR i v zahraničí zdarma

Podmínky založení

Běžný účet Tom Plus je pro studenty k dispozici od 15 let, ale založení musí proběhnout na pobočce banky za přítomnosti dospělé osoby – zákonného zástupce. Do dosažení dospělosti klient nemá možnost přidat k účtu kontokorent ani využívat investování. V 18 letech se mu tyto funkce zpřístupní, ale jinak účet běží v nezměněné podobě dál.

Jelikož se jedná o účet, který je k dispozici všem klientům od 15 let, není nutné dokládat potvrzení o studiu.

Věk založení
15 let
Bez doložení potvrzení o studiu
Ano
Do kolika let veden jako studentský
do 18 let
Pokračuje po ukončení studií
Ano

Běžný účet Tom Plus není určený přímo pro studenty. Takovým účtem v současné době Moneta nedisponuje. Mohou jej ale využívat klienti od 15 let se všemi výhodami, jako dospělí, kromě kontokorentu a investování. Díky tomu není nutné dokládat potvrzení při studiu. Pokud si chce účet založit nezletilý student, musí tak učinit na pobočce banky a za přítomnosti zákonného zástupce. To může někoho omezovat. Existují totiž i studentské účty, které si mohou studenti založit sami a online. 

Tento účet vhodný i pro studenty hodnotíme pozitivně, protože klienti nejsou omezeni dokládáním potvrzení o studiu a nemusí chodit do banky ani při ukončení studia či dosažení plnoletosti, aby účet předělali na běžný účet pro dospělé nebo upravili podmínky, jako to je v některých jiných bankách. Téměř všechny funkce jsou k němu zdarma a studenti tak mohou mít plnohodnotný bankovní účet, na kterém se naučí hospodařit s penězi, mohou vybírat, vkládat i přeposílat peníze, stejně jako platit kartou nebo mobilní aplikací.

Doporučujeme Doporučujeme

Hledáte typický studentský účet, nebo vám na běžném účtu Tom Plus chybí multiměnová platební karta? Podívejte se na naše srovnání studentských účtů a vyberte si jiný, který bude splňovat všechny vaše požadavky.


Přispět svou zkušeností
diskuze
Podělte se o názor a pomozte tak ostatním!