MND Recenze MND Recenze

Hodnotil/a Redakce 5fin.cz

Vydáno: 12. 4. 2023

Aktualizováno: 29 ledna, 2024

Shrnutí recenze

MND je společnost, která těží ropu a zemní plyn a zároveň se zabývá distribucí plynu a elektřiny ke koncovým odběratelům. Díky tomu, že si plyn sami těží, můžete získat výhodnější ceny, a to především dlouhodobě. Umožňují přechod od konkurence, přepis energií na jinou osobu či nové odběrné místo, i sjednání smlouvy na zcela novém odběrném místě online. Online můžete také své služby u MND spravovat. Snadno si tak v průběhu roku zkontrolujete svou spotřebu a v případě potřeby změníte výši záloh. U elektřiny to jde ale pouze 4x ročně. Nevýhodu mohou pocítit klienti, kteří dávají přednost osobní návštěvě pobočky. Ty má MND jen dvě – v Praze a Hodoníně.

Celkové skóre 9.1/10 se skládá z hodnocení všech 10 parametrů:
  • Dodává elektřinu
  • Dodává plyn
  • Fixace ceny
  • Možné sjednat online
  • Bez závazků
  • Dlouhodobý úvazek je výhodnější?
  • Možná změna výše záloh
  • Přijímají nové zákazníky?
  • Je možné přejít od konkurence?
  • Mají vlastní pobočky?
Hodnocení redakce
hodnoceno 10 parametrů
9.1/10
Hodnocení uživatelů
hodnoceno 2x Přidat hodnocení
3/5
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 4 parametrů:
  • Dodává elektřinu
  • Dodává plyn
  • Fixace ceny
  • Možné sjednat online
10/10
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 3 parametrů:
  • Bez závazků
  • Dlouhodobý úvazek je výhodnější?
  • Možná změna výše záloh
10/10
Celkové skóre 7.2/10 se skládá z hodnocení 3 parametrů:
  • Přijímají nové zákazníky?
  • Je možné přejít od konkurence?
  • Mají vlastní pobočky?
7.2/10

Výhody

  • Plyn přímo od těžaře
  • Dlouhodobě výhodné ceny - sleva 6 % pro věrné klienty
  • Smlouvy na dobu neurčitou (i další možnosti)
  • Online správa spotřeby

Nevýhody

  • Nemají mobilní aplikaci pro sledování spotřeby a různé změny ve smlouvách, ale je možné toto provádět v online správě

Důležité parametry
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 4 parametrů:
  • Dodává elektřinu
  • Dodává plyn
  • Fixace ceny
  • Možné sjednat online
10/10

MND – Moravské naftové doly, je společnost zabývající se těžbou ropy a plynu. Svým klientům poskytuje jak plyn, tak dodávky elektřiny. Díky tomu, že si plyn sami těží, je u nich předpoklad nižší ceny a celkově dokážou nabídnout klientům lepší podmínky, než běžný distributor. 

Mnd Energie Vyhody

MND sice neumožňuje správu v mobilní aplikaci, ale má dobře řešenou online správu, kde si klienti mohou průběžně kontrolovat výši své spotřeby. Pokud zjistí, že jim záloha na plyn nepostačuje a měli by nedoplatek, mohou si kdykoliv zálohy zvýšit, nebo v opačném případě zase snížit. To je velký výhoda, kterou už však dnes poskytují všichni kvalitní dodavatelé energií. 

MND nabízí smlouvy na dobu neurčitou i na dobu určitou. Vybrat si můžete z fixované ceny za plyn a elektřinu, které vám zajistí jistotu, že vám  během smluvního období MND cenu nezvýší. Na druhou stranu vám ji ale ani nesníží, pokud ceny na trhu poklesnou. Záleží tedy jen na klientovi, zda dá přednost výhodě v podobě stabilní ceny a zálohy, nebo raději zariskuje, že může být cena navýšena v případě zdražování. 

Smlouvy na dobu neurčitou mají výhodu i v tom, že klient může kdykoliv od společnosti přejít ke konkurenci.

Dodává elektřinu
Energetická společnost se zabývá dodáním elektřiny
Ano
Dodává plyn
Energetická společnost se zabývá dodáním plynu
Ano
Fixace ceny
Společnost nabízí fixovanou cenu za plyn/elektřinu, která se nezmění po celou dobu smluvního období. Fixovaná cena se váže na smlouvu se závazkem uzavřenou na konkrétní období.
Ano
Možné sjednat online
Smlouvu s dodavatelem plynu/elektřiny je možné uzavřít online, přímo přes formulář na webových stránkách, nebo přes e-mail.
Ano

Přechod od konkurence k MND se dá snadno provést online, aniž byste museli chodit na pobočku. To je výhoda, kterou už dnes ale poskytuje většina dodavatelů plynu a elektřiny. MND má navíc jen dvě pobočky – v Praze a v Hodoníně, proto je jen dobře, že se dá řada smluv a přepisů energií na nové odběrné místo nebo na jiného klienta vyřešit online. 

Dodavatel elektřiny

Vedle plynu poskytuje MND i dodávky elektřiny. Ceny sice nemusí být tak výhodné, jako u plynu, který si společnost sama těží, přesto vychází dlouhodobě poměrně dobře. V době, kdy jsme společnost testovali, nabízely MND elektřinu za 6050 Kč za MWh, včetně DPH. 

Výhodou u odběru elektřiny je, že ke společnosti lze přejít od konkurence, stejně jako sjednat odběr na zcela novém odběrném místě. Všechny smlouvy se dají řešit online a pokud zjistíte, že potřebujete změnit výši zálohy, můžete tak učinit celkem 4x ročně přes online servis.

Mnd Sluzby

Doporučujeme Doporučujeme

Zaujala vás nabídka elektřiny od MND, ale rádi byste zjistili, jaké ceny a podmínky nabízí konkurence? Podívejte se na celé naše srovnání dodavatelů elektřiny a vyberte si toho nejlepšího.

Dodavatel plynu

Na rozdíl od ostatních dodavatelů/distributorů si MND plyn sami těží. To se odráží i v ceně, kterou jsou schopni svým klientům nabídnout. Může být totiž nižší, než u ostatních energetických společností. MND navíc poskytuje svým klientům cenu za věrnost 6 %, která cenu za plyn snižuje. Snížení ceny a výhody pro klienty se projevují především v dlouhodobém horizontu a svou úsporu si klienti mohou propočítat na online kalkulačce na stránkách společnosti. 

V době, kdy jsme dělali recenzi, nabízely MND plyn za 3025 Kč za MWh, a to včetně DPH. 

Tip Tip

Líbí se vám, že MND plyn nejen distribuuje, ale také si ho sami těží? Přijde vám sympatická sleva 6 % pro věrné klienty? Podívejte se na celé naše srovnání dodavatelů plynu a zjistěte, zda je tento dodavatel skutečně dlouhodobě nejvýhodnější.

Podmínky
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 3 parametrů:
  • Bez závazků
  • Dlouhodobý úvazek je výhodnější?
  • Možná změna výše záloh
10/10

MND umožňuje měnit zálohy během roku podle toho, jak potřebujete. Provést to můžete jednoduše v jejich online správě. Nemají sice mobilní aplikaci, ale i online správa je praktická a jednoduchá na používání. 

Smlouvy přednostně nabízí bez závazků, na dobu neurčitou s tím, že můžete odběr energií od nich kdykoliv ukončit a přejít jinam. Možností je ale i smlouva na dobu určitou. Záleží na individuální nabídce a na vaší domluvě s pracovníkem, který vaše požadavky vyřizuje.

Bez závazků
Společnost nabízí smlouvu bez závazků - klient může kdykoliv odejít.
Ano
Dlouhodobý úvazek je výhodnější?
Společnost nabízí smlouvy na dlouhé smluvní období, u nichž zvýhodní cenu elektřiny/plynu.
Ano
Možná změna výše záloh
Společnost umožňuje kdykoliv během roku změnit výši záloh za plyn/elektřinu - obvykle online nebo v mobilní aplikaci.
Ano

Pokud zvolíte dlouhodobější smluvní závazek, můžete získat výhodnější ceny za energie. Je to však individuální. V současné době, kdy se nepředpokládá pokles ceny energií, je pro klienty vhodnější fixní cena, tedy smlouva na dobu určitou. Tím pádem je výhodnější, když máte jistotu, že vám dodavatel cenu plynu dále nebude zvyšovat. Na druhou stranu, pokud by ceny plynu náhle poklesly, vy budete mít stále fixovanou nynější cenu a to už tak výhodné nebude.

Sjednání
Celkové skóre 7.2/10 se skládá z hodnocení 3 parametrů:
  • Přijímají nové zákazníky?
  • Je možné přejít od konkurence?
  • Mají vlastní pobočky?
7.2/10

MND přijímá stále nové zákazníky. Je možné k nim přihlásit zcela nové odběrné místo, přejít od konkurence stejně jako přehlásit energie na sebe/nového klienta v případě, že jste se přestěhovali, došlo v rodině k úmrtí apod. Velkou výhodou MND je, že všechny tyto změny u nich můžete řešit online, aniž byste chodili někam na pobočku. Je to rychlé a praktické. 

Prechod K Mnd

Přechod od konkurence je u MND rychlý a jednoduchý. Nejprve si podáte online žádost a získáte nezávaznou nabídku cen a variantu smlouvy. Poté smlouvu podepíšete, popř. dodáte potřebné dokumenty, jako je kopie smlouvy s vaším stávajícím dodavatelem. MND následně provede převod, jehož časový horizont bude záviset na tom, jak máte nastavenou smlouvu u konkurence. Poté zahájí odběr přímo od nich. 

Přijímají nové zákazníky?
Energetická společnost stále přijímá nové zákazníky.
Ano
Je možné přejít od konkurence?
Společnost umožní novým klientům přejít k ní od konkurence a s přechodem a ukončením smluv u stávajícího dodavatele vypomůže.
Ano
Mají vlastní pobočky?
Energetická společnost má kamenné pobočky a zákaznická centra, kam mohou klienti osobně zajít.
Ano (pouze 2)

MND sice má vlastní pobočky, ale pouze dvě – v Praze a v Hodoníně. Navštívit jejich zákaznické centrum samozřejmě můžete, ale je dost možné, že kvůli minimálnímu počtu poboček budete dlouho čekat. Proto doporučujeme zvolit raději online řešení, a pokud byste raději vše předem probrali s jejich podporou, můžete volat na zákaznickou linku.

Doporučujeme Doporučujeme

Zaujala vás nabídka elektřiny od MND, ale rádi byste zjistili, jaké ceny a podmínky nabízí konkurence? Podívejte se na celé naše srovnání dodavatelů elektřiny a vyberte si toho nejlepšího.


Přispět svou zkušeností
diskuze
Podělte se o názor a pomozte tak ostatním!

MND zkušenosti a recenze zákazníků

1 zkušeností
Hodnocení - 1 Hodnocení - 2 Hodnocení - 3 Hodnocení - 4 Hodnocení - 5

S MND jsem na konci roku 2023 podepsal smlouvu na odběr elektřiny v kombinaci s výkupem elektřiny z FTE s tím, že mám fixaci do května 2025.
29.4. mi přišla od MND zpráva, že od poloviny června sníží výkup elektřiny z 2000 Kč/MW na 1400 Kč/MW a nabízí to, že mohu si výkup zajistit od jiné firmy a odběr u nich za původní sazbu odebírat. Ta sazba je mnohem vyšší než když bych od nich pouze odebíral elektřinu. Porušení podmínek smlouvy považuji z jejich strany za naprosto nekorektní chování.

Hodnocení - 1
Milan Seidler
30 dubna, 2024