mBank Dětský účet Recenze mBank Dětský účet Recenze

Hodnotil/a Redakce 5fin.cz

28 září, 2022

Shrnutí recenze

Dětský účet od mBank je možné založit dětem od narození. Fungovat bude zdarma a bez dalších poplatků za veškeré transakce až do jejich 15 let, kdy se převede na studentský účet. V osmi letech dítě může obdržet svou první platební kartu, popř. bezkontaktní nálepku. S tou pak může platit v obchodech. Výběry z bankomatů jsou zdarma, ať se jedná o bankomat mBank či jiný. Jsou však omezeny na maximálně 3 výběry měsíčně. Další už by byly zpoplatněny. K účtu je možné založit internetové bankovnictví a využívat jej i v mobilní aplikaci. Do té mohou nahlížet jak děti, tak rodiče. Děti mohou přeposílat peníze jen mezi vlastními účty, čímž se snadno naučí, jak se s aplikací zachází.

Celkové skóre 8.4/10 se skládá z hodnocení všech 13 parametrů:
  • Vedení účtu zdarma
  • Výběr z bankomatu zdarma
  • Placení mobilem
  • Okamžité platby
  • Multiměna
  • Mobilní aplikace
  • Sjednání online
  • Poplatek za výběr z bankomatu (vlastní banka)
  • Poplatek za výběr z bankomatu (cizí banka)
  • Poplatek za výběr z bankomatu v zahraničí
  • Poplatek za odchozí a příchozí platby
  • Poplatek zahraniční platba odchozí
  • Poplatek zahraniční platba příchozí
Hodnocení redakce
hodnoceno 13 parametrů
8.4/10
Celkové skóre 7.2/10 se skládá z hodnocení 7 parametrů:
  • Vedení účtu zdarma
  • Výběr z bankomatu zdarma
  • Placení mobilem
  • Okamžité platby
  • Multiměna
  • Mobilní aplikace
  • Sjednání online
7.2/10
Celkové skóre 9.6/10 se skládá z hodnocení 6 parametrů:
  • Poplatek za výběr z bankomatu (vlastní banka)
  • Poplatek za výběr z bankomatu (cizí banka)
  • Poplatek za výběr z bankomatu v zahraničí
  • Poplatek za odchozí a příchozí platby
  • Poplatek zahraniční platba odchozí
  • Poplatek zahraniční platba příchozí
9.6/10

Výhody

  • Zdarma vedení účtu i veškeré platby
  • Od 8 let platební karta zdarma
  • Výběry ze všech bankomatů bez poplatku
  • Plná rodičovská kontrola
  • Sjednání účtu online

Nevýhody

  • Výběry z bankomatu zdarma pouze 3 x měsíčně

Zdarma vedení účtu i veškeré platby, plná rodičovská kontrola

Důležité parametry
Celkové skóre 7.2/10 se skládá z hodnocení 7 parametrů:
  • Vedení účtu zdarma
  • Výběr z bankomatu zdarma
  • Placení mobilem
  • Okamžité platby
  • Multiměna
  • Mobilní aplikace
  • Sjednání online
7.2/10

Dětský účet od mBank je chytře nastavený účet pro děti od narození až do 15 let, kdy se převede na studentské konto. Jak funguje studentské konto a co všechno na něm má mladý klient k dispozici zjistíte rovněž v naší recenzi, kterou jsme dělali v rámci srovnání studentských účtů.

Mbank Detsky Ucet

Klienti mohou využívat internetové bankovnictví, ale nezletilí klienti mají k dispozici pouze náhled na transakce a přeposílání peněz mezi vlastními účty. Pokud tedy dítěti založíte k dětskému účtu např. i spoření, může si na něj poslat peníze a rovnou se začít učit, jak takové platby provádět. To se nám líbí, protože čím dříve si děti tyto úkony osvojí, tím lépe pro ně. Na převádění peněz mezi vlastními účty nehrozí, že by přeposlali peníze někomu cizímu a když se podaří poslat jinou částku, než chtěly, snadno si ji zase zdarma pošlou zpět. Oproti tomu rodiče mohou ze svého přístupu do internetového bankovnictví na dětském účtu provádět běžné transakce kamkoliv. Omezeni nijak nejsou.

Využívat je možné jak klasické internetové bankovnictví přes počítač – prohlížeč, tak mobilní aplikaci. 

Mbank Detsky Ucet Jak To Funguje

Jako bonus můžete k dětskému účtu od mBank založit až 4 spořící účty, kam si může odkládat peníze dítě samo, učíte-li ho, aby si spořilo, nebo mu na něj můžete spořit vy sami.

Vedení účtu zdarma
Vedení účtů zcela bez poplatků (popř. i bez podmínek, aby byl poplatek za vedení účtu 0 Kč)
Ano
Výběr z bankomatu zdarma
Banka poskytuje vybírat klientům z bankomatů zdarma
Ano (3 x měsíčně)
Placení mobilem
Možnost stáhnout si aplikace do mobilu či chytrých hodinek a platit tímto zařízením bezkontaktně, bez potřeby platební karty
Ne
Okamžité platby
Platby, které přejdou i na účet v cizí bance okamžitě
Ano
Multiměna
Možnost založit si k bankovnímu účtu další účty/podúčty v cizí měně a v té pak vybírat i z bankomatu
Ne
Mobilní aplikace
Aplikace umožňující spravovat své finance u banky online, z mobilního telefonu.
Ano
Sjednání online
Bankovní účet je možné sjednat přes internet.
Ano

Platební karta a bezkontaktní nálepka

Mbank Detsky Ucet Platebni Karta

Dětský účet zpočátku slouží spíše jako možnost, kam dítěti odložit nějaké peníze stranou. V 8 letech pak získá vlastní platební kartu, kterou se může začít učit platit v obchodech nebo vybírat z bankomatu. Pokud nechcete, aby dítě vybíralo, můžete mu místo karty nechat vytvořit jen bezkontaktní nálepku, která se dá nalepit kamkoliv – na mobilní telefon, peněženku atd. Tou pak může platit v obchodech. 

Mbank Detsky Ucet Detska Karta Nebo Nalepka Srovnani

Pokud budou děti vybírat kartou, mají zdarma výběry v bankomatech jakékoliv banky, v České republice i v zahraničí. Počet výběrů však bude omezen na tři měsíčně.

Založení účtu online

Mbank Detsky Ucet Zalozeni

Dětský účet od mBank je možné založit online, a to přímo na webových stránkách banky, popř. v internetovém bankovnictví, pokud již jsou rodiče dítěte klienty mBank a využívají jejich mobilní aplikaci/internetové bankovnictví.

Dětský účet snadno založíte na pár kliků online, přičemž je možné založit účet s kartou (bylo-li již dítěti 8 let), nebo bez karty. Po odeslání online žádosti se dostavíte na pobočku s potřebnými doklady, kde smlouvy podepíšete, popř. je předložíte kurýrovi, pokud si jím necháte smlouvy k podpisu zaslat domů.

Mbank Detsky Ucet Zalozeni Online

Chcete-li účet bez karty, postačí vám rodný list dítěte a váš občanský průkaz. Pokud bude k účtu karta, je potřeba přijít i s dítětem a vzít jeho občanský průkaz, popř. pas.

Zdarma vedení účtu i veškeré platby, plná rodičovská kontrola

Poplatky
Celkové skóre 9.6/10 se skládá z hodnocení 6 parametrů:
  • Poplatek za výběr z bankomatu (vlastní banka)
  • Poplatek za výběr z bankomatu (cizí banka)
  • Poplatek za výběr z bankomatu v zahraničí
  • Poplatek za odchozí a příchozí platby
  • Poplatek zahraniční platba odchozí
  • Poplatek zahraniční platba příchozí
9.6/10

Dětský účet od mBank je vedený zdarma a to od narození dítěte až do jeho 15 let. Poté je převeden na rovněž bezplatný studentský účet. Zdarma jsou také veškeré odchozí i příchozí platby, včetně zahraničních SEPA plateb v eurech v EHP (Evropský hospodářský prostor).

Mbank Detsky Ucet Poplatky

Co se nám líbí, jsou výběry ze všech bankomatů včetně zahraničních zdarma. Menší nadšení už u nás vyvolalo omezení na pouhé tři výběry měsíčně. Na druhou stranu uznáváme, že rodiče děti nenechají disponovat jistě vysokou částkou a tak by tři výběry za měsíc měly stačit. Záleží však také na tom, jak rodiče nastaví limit pro výběr. Pokud se bude z bankomatu vybírat víckrát než třikrát v měsíci, bude už každý výběr zpoplatněn, a to částkou 29 Kč.

Poplatek za výběr z bankomatu (vlastní banka)
Banka si účtuje/neúčtuje poplatek za výběr z bankomatů své společnosti
zdarma
Poplatek za výběr z bankomatu (cizí banka)
Banka si účtuje/neúčtuje poplatek za výběr z cizích bankomatů - jiných bank
zdarma
Poplatek za výběr z bankomatu v zahraničí
Banka si účtuje/neúčtuje poplatek za výběr z bankomatů v cizině
zdarma
Poplatek za odchozí a příchozí platby
Banka si účtuje/neúčtuje poplatky za to, že klientovi chodí na jeho účet příchozí platby, nebo že odesílá platby odchozí.
zdarma
Poplatek zahraniční platba odchozí
Kolik si banka účtuje za příchozí platbu ze zahraničí
SEPA Zdarma
Poplatek zahraniční platba příchozí
Kolik si banka účtuje za odeslání platby do zahraničí - na zahraniční účet
SEPA Zdarma

Na dětském účtu od mBank se nám líbí vedení bez poplatků i transakce zdarma. To je však běžné u většiny dětských účtů. Oceňujeme, že narozdíl od konkurence si mBank neúčtuje ani poplatky za výběr z cizích bankomatů. Je to však logické, protože jich má mnohem méně, než třeba Česká spořitelna, ČSOB apod. Nelíbí se nám však omezení výběrů z bankomatu na pouhé tři měsíčně. 

Výhodou může být i založení spořících účtů, je ovšem otázka, nakolik je děti či rodiče využijí. Jelikož se jedná o účty vedené přímo na dítě, může si z nich převádět peníze na dětský účet samo. To může být nevýhoda, pokud mu rodiče spoří větší částku a dítě si bude z účtu samo a třeba i bez dovolení rodičů peníze převádět a pak je utratí nebo vybere z bankomatu. Převody mezi účty dítěte se nám však zároveň zamlouvají, protože se na nich dítě může celý proces dobře naučit. 

Dětský účet od mBank podle nás nemá žádné zvláštní bonusy a výhody. Pokud hledáte jednoduchý dětský účet bez úročení zůstatku, na kterém by se dítě mohlo naučit hospodařit s vlastními penězi, je to jedna z možných variant. Existují i výhodnější dětské účty.

Doporučujeme Doporučujeme

Přijde vám, že má dětský účet od mBank málo výhod a bonusů? Hledáte účet s úročením zůstatku? Podívejte se na celé naše srovnání dětských účtů a zjistěte, která banka nabízí více.


Přispět svou zkušeností
diskuze
Podělte se o názor a pomozte tak ostatním!