ČSOB Dětský účet Recenze ČSOB Dětský účet Recenze

Hodnotil/a Redakce 5fin.cz

Vydáno: 19. 9. 2022

Aktualizováno: 29 ledna, 2024

Shrnutí recenze

ČSOB má pro nezletilé klienty dětský účet, který se dá založit již po jejich narození a funguje bez poplatků za vedení až do jejich 18 let. Postupně se dětem navyšují limity, s nimiž může disponovat, a získá platební kartu a možnost platby mobilním zařízením. Dalo by se říci, že tento účet roste spolu s dětmi. Díky mobilní aplikaci a internetovému bankovnictví mohou mít rodiče vše plně pod kontrolou, a to až do dovršení dospělosti dítěte. O světě financí se dítě může učit nejen používáním vlastního účtu a karty, ale i díky aplikaci Filip, která je vše naučí hravou formou. Děti mohou kartou platit v obchodech i vybírat z bankomatu. Pokud zvolí výběr z bankomatu ČSOB nebo na poště, budou ho mít zdarma.

Celkové skóre 6.9/10 se skládá z hodnocení všech 13 parametrů:
  • Vedení účtu zdarma
  • Výběr z bankomatu zdarma
  • Placení mobilem
  • Okamžité platby
  • Multiměna
  • Mobilní aplikace
  • Sjednání online
  • Poplatek za výběr z bankomatu (vlastní banka)
  • Poplatek za výběr z bankomatu (cizí banka)
  • Poplatek za výběr z bankomatu v zahraničí
  • Poplatek za odchozí a příchozí platby
  • Poplatek zahraniční platba odchozí
  • Poplatek zahraniční platba příchozí
Hodnocení redakce
hodnoceno 13 parametrů
6.9/10
Hodnocení uživatelů
hodnoceno 11x Přidat hodnocení
1.4/5
Celkové skóre 7.2/10 se skládá z hodnocení 7 parametrů:
  • Vedení účtu zdarma
  • Výběr z bankomatu zdarma
  • Placení mobilem
  • Okamžité platby
  • Multiměna
  • Mobilní aplikace
  • Sjednání online
7.2/10
Celkové skóre 6.6/10 se skládá z hodnocení 6 parametrů:
  • Poplatek za výběr z bankomatu (vlastní banka)
  • Poplatek za výběr z bankomatu (cizí banka)
  • Poplatek za výběr z bankomatu v zahraničí
  • Poplatek za odchozí a příchozí platby
  • Poplatek zahraniční platba odchozí
  • Poplatek zahraniční platba příchozí
6.6/10

Výhody

  • Dětský účet od narození do 18 let zdarma
  • Od 8 let platební karta
  • Účet plně pod dohledem rodičů
  • Od 15 let možnost platit mobilní aplikací

Nevýhody

  • Účet se dá založit online, ale pouze přes internetové bankovnictví rodičů

Důležité parametry
Celkové skóre 7.2/10 se skládá z hodnocení 7 parametrů:
  • Vedení účtu zdarma
  • Výběr z bankomatu zdarma
  • Placení mobilem
  • Okamžité platby
  • Multiměna
  • Mobilní aplikace
  • Sjednání online
7.2/10

ČSOB nabízí dětský účet, který může sloužit od narození až do 18 let. Jeho funkce postupně přibývají, takže se dá říci, že tento účet roste spolu s vaším dítětem. Vedení je po celou dobu zdarma. V 8 letech dítě získá svou první platební kartu a v 15 letech může začít platit mobilními aplikacemi – mobilem nebo chytrými hodinkami. Zároveň se zvyšuje počet funkcí, které může dítě používat v rámci mobilní aplikace – internetového bankovnictví. Až do 18 let dítěte má rodič účet plně pod kontrolou, může sledovat transakce na účtu i kartě a může nastavovat limity, které jsou dítěti na kartě k dispozici.

Csob Detsky Ucet

ČSOB navíc za aktivně využívaný dětský účet dává bonusy. Výhodou tohoto dětského účtu je možnost sjednat jej online. Rodič nemusí chodit na pobočku banky, postačí, když si k založení online vezme rodný list dítěte, popř. jeho pas.

Výběry z bankomatů ČSOB a na poštách má dítě zdarma.

Vedení účtu zdarma
Vedení účtů zcela bez poplatků (popř. i bez podmínek, aby byl poplatek za vedení účtu 0 Kč)
Ano
Výběr z bankomatu zdarma
Banka poskytuje vybírat klientům z bankomatů zdarma
Ano
Placení mobilem
Možnost stáhnout si aplikace do mobilu či chytrých hodinek a platit tímto zařízením bezkontaktně, bez potřeby platební karty
Ano
Okamžité platby
Platby, které přejdou i na účet v cizí bance okamžitě
Ne
Multiměna
Možnost založit si k bankovnímu účtu další účty/podúčty v cizí měně a v té pak vybírat i z bankomatu
Ne
Mobilní aplikace
Aplikace umožňující spravovat své finance u banky online, z mobilního telefonu.
Ano
Sjednání online
Bankovní účet je možné sjednat přes internet.
Ano

Placení mobilem

Placení mobilem nebo chytrými hodinkami dětský účet od ČSOB umožní dítěti po dosažení věku 15 let. Využívat při tom může aplikace Google Pay, Apple Pay, Garmin Pay nebo Xiomy Pay. Může tak využít k platbě v obchodech svůj mobil nebo chytré hodinky.

Výhodný spořící účet?

Dětský účet se dá u ČSOB založit dítěti hned po narození. Přímo na účtu zůstatek nijak zhodnocen není, ale pokud se chystáte dítěti spořit, můžete využít možnost a založit mu spořící účet zvlášť. Na něm pak získáte úrok až 3,3 %.

Kapesné od ČSOB

I když není zůstatek na dětském účtu úročen, jeho založení a aktivní využívání se vyplatí. ČSOB totiž připíše postupně na účet dítěti 600 Kč. Prvních 200 Kč dostane dítě na účet po jeho založení. Pokud použije alespoň 1 x do 30 dnů od jeho založení platební kartu, připíše se mu dalších 200 Kč. Toto je sice výhoda, ale ne pro každého. Pokud založíte účet dítěti mladšímu 8 let, neobdrží platební kartu tak, aby mohl podmínku 30 dní od založení splnit a tudíž bonus 200 Kč nedostane. Posledních 200 Kč od banky na účet dítě obdrží, když dojde alespoň 1 x do 30 dnů od jeho založení k přihlášení v mobilní aplikaci ČSOB Smart. To už se splnit dá i u mladších dětí, jen na to nesmí rodič zapomenout.

Platební karta

Csob Detsky Ucet Jak Ucet Funguje

Platební debetní kartu může dítě na svém dětském účtu používat od 8 let. Vybrat si může dokonce i vlastní obrázek. Do 15 let může s kartou vybírat maximálně 500 Kč týdně. Nad 15 let je pak maximální limit navýšen na 2000 Kč týdně. Limity na výběry a platby kartou však mohou rodiče ještě upravovat a přenastavit v internetovém bankovnictví či mobilní aplikaci. 

Sjednání dětského účtu od ČSOB

Výhodou dětského účtu od ČSOB je jeho sjednání online. Využít můžete i sjednání po telefonu nebo na pobočce. Pokud se vám však nechce s nikým mluvit ani chodit na pobočku, je internet ideálním řešením.

Csob Detsky Ucet Zalozeni

Nevýhodou však je, že online dětský účet založí jen rodič, který sám využívá internetové bankovnictví. V něm pak účet snadno sjedná během pár minut. Vyplní pár krátkých formulářů s osobními údaji, naskenuje rodný list dítěte a v případě, že už mu bylo 15 let i občanský průkaz. To je vše. ČSOB pak cca do tří dnů do internetového bankovnictví zašle smlouvy k podpisu a účet aktivuje.

Poplatky
Celkové skóre 6.6/10 se skládá z hodnocení 6 parametrů:
  • Poplatek za výběr z bankomatu (vlastní banka)
  • Poplatek za výběr z bankomatu (cizí banka)
  • Poplatek za výběr z bankomatu v zahraničí
  • Poplatek za odchozí a příchozí platby
  • Poplatek zahraniční platba odchozí
  • Poplatek zahraniční platba příchozí
6.6/10

Dětský účet ČSOB má vedení zcela zdarma. Klient nic nezaplatí ani za příchozí a odchozí transakce v rámci České republiky, případně za zahraniční odchozí i příchozí SEPA platby.

Pokud bude dítě vybírat kartou z bankomatů ČSOB nebo na poště, bude mít výběr zdarma. Výběry v cizích bankomatech jsou však zpoplatněny, což nám nepřijde ideální. Sice se dá předpokládat, že s mladšími dětmi bude nejprve k bankomatu chodit i rodič, který mu vysvětlí, jak vše probíhá a z jakého bankomatu smí vybírat, přesto může nastat situace, že dítě bude někde vybírat samo a zvolí bankomat cizí banky. Pak se mu však naúčtuje poplatek.

Poplatek za výběr z bankomatu (vlastní banka)
Banka si účtuje/neúčtuje poplatek za výběr z bankomatů své společnosti
zdarma
Poplatek za výběr z bankomatu (cizí banka)
Banka si účtuje/neúčtuje poplatek za výběr z cizích bankomatů - jiných bank
zpoplatněno
Poplatek za výběr z bankomatu v zahraničí
Banka si účtuje/neúčtuje poplatek za výběr z bankomatů v cizině
zpoplatněno
Poplatek za odchozí a příchozí platby
Banka si účtuje/neúčtuje poplatky za to, že klientovi chodí na jeho účet příchozí platby, nebo že odesílá platby odchozí.
zdarma
Poplatek zahraniční platba odchozí
Kolik si banka účtuje za příchozí platbu ze zahraničí
SEPA Zdarma
Poplatek zahraniční platba příchozí
Kolik si banka účtuje za odeslání platby do zahraničí - na zahraniční účet
SEPA Zdarma

Dětský účet od ČSOB se nám líbí především díky tomu, že se dokáže v průběhu let přizpůsobit věku dítěte a v podstatě s ním roste. Nejen že dítě postupně obdrží platební kartu, s níž se učí platit a vybírat v bankomatech, ale v 15 se mu zpřístupní i platba mobilním zařízením, což považujeme za bezpečnější variantu, než když s sebou nosí kartu. Zvyšují se logicky i limity, kterými může dítě disponovat, ale vždy mají rodiče volbu nastavit a hlídat transakce podle sebe.

Co se nám ale líbí nejvíce, je moderní učební platforma pro děti – Filip, která je učí zacházet s penězi na základě imitace reálných finančních situací. Tato aplikace od ČSOB je zcela zdarma a učí děti hravou formou o světě financí. Vše pečlivě a srozumitelně vysvětlují v jednotlivých videích dva mladí lidé – Evka a Evžen. Za správně vykonané úkoly děti sbírají zlaťáky, což pro ně bude zábavné a motivační.

Csob Detsky Ucet Csob Filip Aplikace

Doporučujeme Doporučujeme

Chybí vám na dětském účtu od ČSOB nějaká funkce, nebo byste raději, aby děti vybíraly ve všech bankomatech zdarma? Podívejte se na naše srovnání dětských účtů a vyberte si ten, který vaše požadavky splňuje.


Přispět svou zkušeností
diskuze
Podělte se o názor a pomozte tak ostatním!