Česká spořitelna Studentský Účet Recenze Česká spořitelna Studentský Účet Recenze

Hodnotil/a Redakce 5fin.cz

Vydáno: 16. 9. 2022

Aktualizováno: 29 ledna, 2024

Shrnutí recenze

Česká spořitelna nabízí pro studenty starší 18 let dva typy účtů – účet Standard, který si mohou založit online a budou jej mít bez poplatku na neomezenou dobu, a účet Plus, který se dá založit na pobočce banky a zdarma je do 28 let. Především druhá varianta přináší řadu výhod, jako výběry zdarma v zahraničí (z bankomatů Erste), multiměnovou platební kartu a možnost založit si účet v cizí měně. Studentské účty České spořitelny mají zdarma měsíční vedení, výběry z bankomatů ČS, a také veškeré odchozí i příchozí platby, včetně okamžitých plateb. Studenti mohou platit svým mobilem/chytrými hodinkami a využívat vychytané internetové bankovnictví George včetně George klíče, který zvyšuje bezpečnost.

Celkové skóre 8.6/10 se skládá z hodnocení všech 18 parametrů:
  • Vedení účtu zdarma
  • Výběr z bankomatu zdarma
  • Placení mobilem
  • Okamžité platby
  • Kontokorent
  • Multiměna
  • Mobilní aplikace
  • Sjednání online
  • Poplatek za výběr z bankomatu (vlastní banka)
  • Poplatek za výběr z bankomatu (cizí banka)
  • Poplatek za výběr z bankomatu v zahraničí
  • Poplatek za odchozí a příchozí platby
  • Poplatek zahraniční platba odchozí
  • Poplatek zahraniční platba příchozí
  • Věk založení
  • Bez doložení potvrzení o studiu
  • Do kolika let veden jako studentský
  • Pokračuje po ukončení studií
Hodnocení redakce
hodnoceno 18 parametrů
8.6/10
Hodnocení uživatelů
hodnoceno 8x Přidat hodnocení
1.5/5
Celkové skóre 8.8/10 se skládá z hodnocení 8 parametrů:
  • Vedení účtu zdarma
  • Výběr z bankomatu zdarma
  • Placení mobilem
  • Okamžité platby
  • Kontokorent
  • Multiměna
  • Mobilní aplikace
  • Sjednání online
8.8/10
Celkové skóre 8.4/10 se skládá z hodnocení 6 parametrů:
  • Poplatek za výběr z bankomatu (vlastní banka)
  • Poplatek za výběr z bankomatu (cizí banka)
  • Poplatek za výběr z bankomatu v zahraničí
  • Poplatek za odchozí a příchozí platby
  • Poplatek zahraniční platba odchozí
  • Poplatek zahraniční platba příchozí
8.4/10
Celkové skóre /10 se skládá z hodnocení 4 parametrů:
  • Věk založení
  • Bez doložení potvrzení o studiu
  • Do kolika let veden jako studentský
  • Pokračuje po ukončení studií

Výhody

  • Zdarma do 28 let nebo napořád
  • Na výběr ze dvou typů - Standard a Plus
  • Bez dokládání potvrzení o studiu
  • Placení mobilem
  • Výběry z bankomatů ČS a Erste zdarma

Nevýhody

  • Výběry z bankomatů cizích bank s poplatkem
  • Online se dá založit jen účet Standard

Důležité parametry
Celkové skóre 8.8/10 se skládá z hodnocení 8 parametrů:
  • Vedení účtu zdarma
  • Výběr z bankomatu zdarma
  • Placení mobilem
  • Okamžité platby
  • Kontokorent
  • Multiměna
  • Mobilní aplikace
  • Sjednání online
8.8/10

Ceska Sporitelna Studentsky Ucet

Česká spořitelna má pro studenty několik variant účtů. Studenti od 15 do 17 let mohou využívat tzv. Dětský účet. Od 18 let pak využívají účet Standard nebo účet Plus, podle toho, jak si jej založí nebo jak si upraví jeho nastavení po dosažení potřebného věku pro změnu. Pokud zakládá klient ve věku 18 let a výše studentský účet u České spořitelny, může tak učinit online nebo na pobočce banky. Online založí účet Standard. Pokud by chtěl komplexně tvořený účet s mnoha výhodami – tedy účet Plus – musí si jej jít založit do banky.

Abychom zjistili, které z níže uvedených služeb jsou ke studentskému účtu od České spořitelny zdarma, je potřeba podívat se na jednotlivé varianty účtu zvlášť.

Vedení účtu zdarma
Vedení účtů zcela bez poplatků (popř. i bez podmínek, aby byl poplatek za vedení účtu 0 Kč)
Ano
Výběr z bankomatu zdarma
Banka poskytuje vybírat klientům z bankomatů zdarma
Ano
Placení mobilem
Možnost stáhnout si aplikace do mobilu či chytrých hodinek a platit tímto zařízením bezkontaktně, bez potřeby platební karty
Ano
Okamžité platby
Platby, které přejdou i na účet v cizí bance okamžitě
Ano
Kontokorent
Možnost úvěru k bankovnímu účtu, který se dá opakovaně čerpat
Ne
Multiměna
Možnost založit si k bankovnímu účtu další účty/podúčty v cizí měně a v té pak vybírat i z bankomatu
Ano
Mobilní aplikace
Aplikace umožňující spravovat své finance u banky online, z mobilního telefonu.
Ano
Sjednání online
Bankovní účet je možné sjednat přes internet.
Ano

Účet Standard

Ke studentskému účtu Standard obdržíte první debetní kartu a první virtuální George kartu zdarma. Zdarma jsou také všechny příchozí úhrady, odchozí platby odesílané přes internetové bankovnictví a to včetně okamžitých plateb. Zdarma je také internetové bankovnictví George a bankovní IDentita. Klienti mohou bez poplatků také vybírat v bankomatech, ovšem pouze v těch, které patří České spořitelně. Výhodou tohoto typu účtu je, že si jej klient založí během 15 minut online, aniž by se zdržoval chozením na pobočku.

Účet Plus

Účet Plus se dá založit pouze na pobočce banky a získáte k němu vše, co k účtu Standard. Navíc však máte řadu dalších služeb a výhod. Bez poplatků jsou i výběry v bankomatech Erste, což oceníte, když studujete v zahraničí, nebo když vyrazíte na stáž, výměnný pobyt nebo jen tak – na dovolenou. Můžete požádat k účtu i o druhou debetní kartu – s barevným designem dle svého výběru, o druhou virtuální George kartu a také o jeden cizoměnový účet. Karta k účtu Plus je multiměnová, takže v zahraničí při platbě kartou nebo výběru z bankomatu získáte výhodný kurz.

Další výhody studentských účtů u České spořitelny

Ceska Sporitelna Studentsky Ucet Vyhody

Pokud jste student, oceníte nejen to, že máte účet bez poplatků, ale i řadu dalších služeb nebo možností, které Česká spořitelna nabízí. Nás zaujalo především placení chytrými hodinkami nebo mobilem – pomocí aplikací Google Pay, Apple Pay, Fitbit Pay nebo Garmin Pay. 

Ceska Sporitelna Studentsky Ucet Proc Mit Ucet Usporitelny

Hodně vychytané je rozpoznávání vaší osoby po telefonu pomocí hlasové biometrie. Jakmile si Česká spořitelna s vaším souhlasem nahraje váš hlas, nemusíte už při dalších telefonátech uvádět své údaje pro ověření vaší osoby. Systém vás jednoduše rozpozná podle hlasu. Tato forma ověření je v České republice zatím mladá a lidé na ni nejsou tolik uvyklí. Může se setkávat i s nedůvěrou. Na druhou stranu váš hlas jen tak někdo nenapodobí, tudíž se jedná o bezpečnou a rychlou variantu, kterou oceníte např. u telefonátů, kdy budete potřebovat rychle něco zařídit – zablokovat kartu, účet, nechat si vytvořit novou kvůli krádeži či ztrátě peněženky atd.

Součástí studentských účtů od České spořitelny je i slevový program Moneyback. Ten funguje tak, že vám banka jednou za měsíc pošle na účet peníze, které jste získali za platbu kartou v obchodech či na internetu, nebo za platbu mobilem/chytrými hodinkami. Pokud se naučíte využívat kartu pravidelně a snížíte využívání hotovosti, můžete naspořit zajímavé částky. Slevy si můžete sami vybrat a aktivovat v internetovém bankovnictví.

Poplatky
Celkové skóre 8.4/10 se skládá z hodnocení 6 parametrů:
  • Poplatek za výběr z bankomatu (vlastní banka)
  • Poplatek za výběr z bankomatu (cizí banka)
  • Poplatek za výběr z bankomatu v zahraničí
  • Poplatek za odchozí a příchozí platby
  • Poplatek zahraniční platba odchozí
  • Poplatek zahraniční platba příchozí
8.4/10

Poplatky u studentských účtů České spořitelny už jsme nastínili u jednotlivých tarifů. Nyní se na ně podíváme ještě jednou a lépe si je vysvětlíme.

Výběry z bankomatů

výběr z bankomatu

Ať už máte účet Standard nebo Plus, pokud vybíráte z bankomatů České spořitelny, neplatíte žádný poplatek. Při výběru z bankomatu Erste (v zahraničí), mají výběr bez poplatků klienti využívající účet Plus.

Výběr v bankomatech cizích bank (v Čechách i v zahraničí) je bohužel zpoplatněn, což nám nepřijde právě výhodné. Česká spořitelna uvádí, že důvodem je velký počet jejich bankomatů po celé České republice i u bankomatů Erste v zahraničí. Vsází přitom na to, že se jedná o největší banku u nás. Přesto máme pocit, že je to jisté znevýhodnění jejich klientů. Většina menších bank umožňuje výběry z bankomatů zdarma, ať už klient vybírá v tom jejich, nebo u cizí banky. Proč to nejde i u České spořitelny? Alespoň v rámci studentských účtů? Klienti by to jistě uvítali.

Odchozí a příchozí platby

Co naštěstí zpoplatněno není, jsou odchozí a příchozí platby. U odchozích je však nutné, aby se jednalo o inkasa, trvalé příkazy, nebo o platební příkazy zadané prostřednictvím internetového bankovnictví. Pokud zvolíte k poslání peněz jinou možnost – pobočku, bankomat – už vám bude účtován poplatek. To je však ve všech bankách podobné.

U zahraniční platby a příchozích plateb to stejně jako jiné banky ani Česká spořitelna nemá příliš jednoduše vysvětlené. SEPA odchozí platba – platební příkaz, v rámci EHP (Evropského hospodářského prostoru), zadané pomocí internetového bankovnictví, jsou zdarma. Expresní platby přes George jsou za 125 Kč. Ostatní odchozí úhrady, které nejsou v rámci EHP jsou za 220 Kč.

Příchozí platby v rámci EHP jsou opět zdarma. U ostatních příchozích zahraničních plateb už se však účtuje poplatek 1 % z příchozí částky, minimálně však 100 Kč a maximálně 1000 Kč.

Poplatek za výběr z bankomatu (vlastní banka)
Banka si účtuje/neúčtuje poplatek za výběr z bankomatů své společnosti
zdarma
Poplatek za výběr z bankomatu (cizí banka)
Banka si účtuje/neúčtuje poplatek za výběr z cizích bankomatů - jiných bank
zdarma
Poplatek za výběr z bankomatu v zahraničí
zdarma
Poplatek za odchozí a příchozí platby
Banka si účtuje/neúčtuje poplatek za výběr z bankomatů v cizině
zdarma
Poplatek zahraniční platba odchozí
Banka si účtuje/neúčtuje poplatky za to, že klientovi chodí na jeho účet příchozí platby, nebo že odesílá platby odchozí.
299 Kč
Poplatek zahraniční platba příchozí
Kolik si banka účtuje za příchozí platbu ze zahraničí
29 Kč

Podmínky založení

Studentský účet od České spořitelny se dá založit od 18 let. Do té doby může klient u banky využívat zdarma dětský účet určený pro klienty do 17 let včetně. Výhodou je, že klienti nemusí dokládat potvrzení o studiu, jako tomu bylo dřív, kdy bylo nutné ke studentským účtům každý rok donést aktuální potvrzení o dalším roku studia. Zatímco účet Standard může klient využívat zdarma po neomezenou dobu, účet Plus je zdarma do 28 let. Pokud si však účet u České spořitelny ponechá, bude jej aktivně využívat a založí si jeden další produkt (např. spoření, kreditní kartu atd.), může jej mít zdarma i nadále.

Ceska Sporitelna Studentsky Ucet Co Je Potreba K Zalozeni

Studentský účet se po ukončení studií nezruší. Tím, že není nutno studia dokládat, není nutné ani řešit ukončení takového účtu. Studenti mají účet Standard zdarma po celou dobu trvání za stejných podmínek, jako ostatní klienti. U účtu Plus, jak jsme zmínili výše, je potřeba splnit podmínky aktivního účtu. Ani účet Plus se po dosažení věku 28 let sám automaticky nezruší.

Věk založení
od 15 let
Bez doložení potvrzení o studiu
Ano
Do kolika let veden jako studentský
neomezeně
Pokračuje po ukončení studií
Ano

Česká spořitelna dělí účty pro studenty zvláštním způsobem. Zatímco kdysi bylo jasně vymezeno, které účty jsou pro studenty, které pro děti a které pro ostatní, nyní nabízí dětský účet do 17 let včetně, takže studenti středních škol mohou/musí využívat účet pro děti. To sice není žádný vážný problém, ale studentům to může srážet sebevědomí, nebo je to omezovat v rámci různých služeb. Od 18 let pak využívají stejné účty, jako dospělí, přičemž si mohou vybrat z jednoduchého účtu Standard, u kterého spatřujeme hlavní výhodu, že se dá založit online, nebo účtu Plus, který má řadu vychytávek a služeb, ale zase se dá založit jen na pobočce.

Pokud student zvolí účet Plus, bude jistě spokojen. Většinu úkonů bude mít zdarma, včetně vedení účtu, k dispozici bude mít praktickou, intuitivní a moderní internetovou banku – George, a to jak na PC tak v mobilu. Může platit mobilem nebo chytrými hodinkami pomocí aplikací apod. Pokud však bude potřebovat vybírat v bankomatech, už bude zase dost omezen – bankomaty České spořitelny jsou leckde, ale pořád nejsou všude. Může se tedy stát, že bude student donucen vybírat v bankomatu cizí banky a zaplatí za to poplatek. Toto se nám na studentských účtech České spořitelny příliš nezamlouvá.

Ceska Sporitelna Ucet Mobilni Aplikace George

Co se nám naopak hodně líbí je, že už dnes studenti nemusí dokládat potvrzení o studiu, a to ani při založení účtu, ani poté, každý rok, jako tomu bylo dříve.

Doporučujeme Doporučujeme

Chybí vám u České spořitelny nějaké funkce na studentských účtech, nebo chcete, aby měli vaše děti studentský účet nastaven již od 15 let? Chcete, aby měly zdarma výběry z bankomatů všech bank, v Čechách i v zahraničí? Podívejte se na celé naše srovnání nejlepších studentských účtů a vyberte si ten nejlepší.


Přispět svou zkušeností
diskuze
Podělte se o názor a pomozte tak ostatním!